Υπεύθυνοι Ομίλου: Παπαδομιχελάκη Ευτυχία ΠΕ82 Μηχανολόγων, Τούρλος Γεώργιος ΠΕ82 Μηχανολόγων.
Στον όμιλο μαγειρικής που δημιουργήθηκε φέτος στο ΕΠΑ.Λ. Μήλου που οργανώθηκε από τους καθηγητές Παπαδομιχελάκη Ευτυχία και Τούρλο Γεώργιο, συμμετέχουν 9 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση Κυριακή 11:00 διαδικτυακά, κάθε μαθητής μαγειρεύει στην κουζίνα του σπιτιού του με τις οδηγίες των συντονιστών εκπαιδευτικών. Όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Οι συνταγές επιλέγονται μετά από συζήτηση και έχει αποφασιστεί από κοινού τα μαγειρέματα να είναι εναλλάξ με γλυκά και αλμυρά εδέσματα.
Η συντονίστρια εκπαιδευτικός μέσα στην εβδομάδα αποστέλλει ηλεκτρονικά τα υλικά, την εκτέλεση και τα σκεύη που θα χρειαστούν για την εκτέλεση της συνταγής.
Ο όμιλος ξεκίνησε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου με πρώτη συνταγή το γαλακτομπούρεκο.
Η επόμενη συνάντηση ήταν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου με κοτόπουλο αλά κρεμ.
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου φτιάξαμε σοκολατόπιτα.
Ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου κουλούρια με φέτα.
Σειρά είχαν τα κουλουράκια πορτοκαλιού την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.
Απαραίτητο σε κάθε ελληνικό αγροτικό σπίτι, το χοιρινό προσφέρει γενναιόδωρα εαυτόν για τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Το χοιρινό ζούσε στις αυλές των σπιτιών αρκούμενο στα αποφάγια της οικογένειας, επομένως οικονομικά και πρακτικά. Κι αν το Πάσχα είναι η εποχή του αρνιού, τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η εποχή του χοιρινού. Από τα μέσα του Νοεμβρίου και τις Απόκριες στην Ελλάδα γίνονταν τα «χοιροσφάγια» δηλαδή η σφαγή του οικόσιτου χοιρινού, ομαδικά και σε γιορταστικές-παγανιστικές συναθροίσεις όλων των κατοίκων της κοινότητα, για την παραγωγή και αποθήκευση σχεδόν όλων των μερών του σώματός του με διάφορες μορφές, που κρατούσαν για όλο το χρόνο.
Τα χοιροσφάγια παρείχαν στις οικογένειες άφθονο ψαχνό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όσο περίσσευε το πάστωναν για να το συντηρήσουν και το φυλούσαν στο λίπος του ζώου (γλίνα) για ολόκληρη τη χρονιά. Από το χοιρινό, δεν πετούσαν τίποτα, ούτε καν το δέρμα (για κατασκευές) και τα κόκαλα (για ζωμούς ή σαν πηκτικό για ένα σωρό φαγητά)!
Το γιορτινό χοιρινό λοιπόν ήταν (μαζί με την κότα και τα κοτόπουλα) το βασικό πιάτο των Χριστουγέννων και μαγειρευόταν ή ψηνόταν με χίλια δυο υλικά, ανάλογα με το τι πρόσφερε κάθε περιοχή. (πηγή: https://dinanikolaou.gr/to-xristougenniatiko-xoirino/)
Την Κυριακή 27/11/2022 στον όμιλο μαγειρικής μπήκαμε σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και μαγειρέψαμε πρώτο -πρώτο Χοιρινό με πατάτες στον φούρνο.
καλές γιορτές!!!!!!!!
Ο όμιλος μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου αποχαιρετά την φετινή χρονιά με το μελομακάρονο, το οποίο τουλάχιστον ετυμολογικά, μοιάζει να είναι πέρα για πέρα ελληνικό.
Εκείνο που μπορεί να ξαφνιάσει σε ό,τι αφορά την καταγωγή του, είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάζονταν οι πρόγονοι του μελομακάρονου.
Το όνομά των νόστιμων μελομακάρονων πάει πίσω ως την αρχαία Ελλάδα όσο και αν το μυαλό μας πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι.
Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα με βάση τα ζυμαρικά, πιάτο που έτρωγαν όσοι παρίσταντο στην νεκρώσιμη ακολουθία, όπου μακάριζαν το νεκρό).
Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αναφορές λοιπόν θέλουν το όνομα του χριστουγεννιάτικου γλυκού να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο, τη μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν.
Αδιευκρίνιστο πώς και γιατί, κάποια μακαρία (δηλαδή ψυχόπιτα) βούτηξε σε γλυκό μέλι και έτσι με μέλι+μακαρία προέκυψε το μελομακάρονο.
Γιατί άραγε καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό;
Μήπως για το μέλι; το οποίο θεωρείται από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας ή για τη σημασία της λέξης μακάριος, -α, -ο που σημαίνει ο ευτυχισμένος, αυτός που δεν έχει βάσανα και έγνοιες, επομένως ότι ευχόμαστε για τον ερχομό ενός νέου έτους;;;;
Εμείς πάντως σας ευχόμαστε μια γλυκιά νέα χρονιά!!!
Σοκολάτα η μαύρη μάγισσα, αυτή που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους, αυτή που κανένας ουρανίσκος δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Η μάγισσα σοκολάτα λοιπόν είναι η πρωταγωνίστρια στην συνταγή με τα cup cakes, που έφτιαξαν οι μαθητές του ομίλου μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου την Κυριακή 22/1/2023.
Τι κι αν σήμερα ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα, εμείς επιλέξαμε ένα καλοκαιρινό πιάτο, ένα πιάτο να το φας δίπλα στην θάλασσα.
Μιας και σήμερα ήταν η 10η συνάντηση του ομίλου μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου είπαμε να μαγειρέψουμε το 10 το καλό.
Ποιος ήταν λοιπόν ο πρωταγωνιστής του σημερινού μας πιάτου;;; Η γαρίδα.
Ξέρατε ότι η γαρίδα αναπλάθετε; ότι είναι σαρκοφάγο; ότι γεννά αυγά; ότι υπάρχουν 2000 είδη του γλυκού ή του αλμυρού νερού; αλλά όλοι ξέρετε ότι μπορείτε να την μαγειρέψετε με μακαρόνια.
Μιας και πλησιάζει του Αγ. Βαλεντίνου κόκκινο κ παθιασμένο. Απλό κ νόστιμο. Τάρτα με τυρί ή cheese cake την Κυριακή που μας πέρασε για τον όμιλο μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου.
Έρευνες υποστηρίζουν πως τα χρώματα επηρεάζουν την όρεξή μας, και έτσι κάποια τη διεγείρουν ενώ κάποια άλλα την αναστέλλουν. Τα μάτια είναι τα πρώτα που πρέπει να «πειστούν» πριν ακόμα δοκιμάσουμε κάποια τροφή. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν η οσμή, η γεύση και η σύνθεση του τροφίμου είναι πολύ καλή, αν η εμφάνιση και το χρώμα δεν μας τραβήξει το ενδιαφέρον δεν θα το δοκιμάσουμε ποτέ. Σύμφωνα με ειδικούς, το χρώμα και η εμφάνιση του φαγητού είναι στενά συνδεδεμένα και διεγείρουν συγκεκριμένους νευρώνες στον υποθάλαμο.
Την Κυριακή 26/2/2023 τελευταία μέρα της αποκριάς, Κοτόπουλο με πιπεριές, ένα πολύχρωμο πιάτο στόλισε τα τραπέζια των παιδιών που συμμετέχουν στον όμιλο μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου.
Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στον όμιλο μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου είχαμε νηστίσιμα Φαλάφελ. Ένα παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο, ένα πιάτο έκπληξη γεύσης. Εμείς τα σερβίραμε κοκκινιστά με ρύζι, εσείς βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει…..
Μια δύσκολη αποστολή είχαν οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Μήλου που παίρνουν μέρος στον όμιλο μαγειρικής.
LAVA CAKES και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
Καλή σας “οφθαλομοαπόλαυση”!!!!!!!!!
Πασχαλινά τσουρέκια, κουλουράκια και λαμπάδες είναι οι «πρωταγωνιστές» των ημερών.
Τις ημέρες του Πάσχα, δύσκολα θα βρει κανείς σπίτι χωρίς αφράτα τσουρέκια και μυρωδάτα κουλουράκια.
Κουλουράκια και στα μαγειρέματα του ομίλου μαγειρική μας.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Την Κυριακή 30 Απριλίου τα παιδιά του ομίλου μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου έφτιαξαν λαχταριστά και πολύχρωμα burger και onion rings.
Την Κυριακή 7 Μαΐου ο όμιλος μαγειρικής του ΕΠΑ.Λ. Μήλου έφτιαξε τούρτα με μους φράουλα και το γευστικό μας ταξίδι έλαβε τέλος για φέτος, μετά από 19 συναντήσεις και 23 συνταγές. Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια.